WEDNESDAY - Gizemli, garip ve harika

Kimi Aramıştınız?

  

Charles Addams'ın yarattığı Wednesday Addams karakterine dayanan bir Amerikan komedi korku dizisidir. Alfred Gough ve Miles Millar tarafından yaratılan dizide başrolde Jenna Ortega yer alıyor. Dizide ayrıca Gwendoline Christie, Riki Lindhome, Jamie McShane, Hunter Doohan, Percy Hynes White, Emma Myers, Joy Sunday, Georgie Farmer, Naomi J. Ogawa, Christina Ricci ve Moosa Mostafa gibi oyuncular da destekliyor. Dizinin dört bölümü Tim Burton tarafından yönetilmiştir. Dizi, yeni okulunda bir canavar gizemini çözmeye çalışan Wednesday Addams'ın yıllarını anlatıyor.

Dizinin yönetmeni Tim Burton, gotik korku ve fantezi filmleriyle tanınan ünlü bir Amerikan film yapımcısıdır. Beetlejuice (1988), Edward Scissorhands (1990), The Nightmare Before Christmas (1993), Ed Wood (1994), Sleepy Hollow (1999), Corpse Bride (2005) gibi filmlerin yanı sıra Batman (1989), Batman Returns (1992), Planet of the Apes (2001), Big Fish (2003), Charlie and the Chocolate Factory (2005), Alice in Wonderland (2010) gibi gişe rekorları kıran filmlerin de yönetmenliğini yapmıştır.

Dizinin yaratıcıları ve yazarları Alfred Gough ve Miles Millar ise Superman'in gençlik yıllarını anlatan Smallville dizisiyle bilinmektedirler. Ayrıca Shanghai Noon, Shanghai Knights, Spider-Man 2, The Mummy: Tomb of the Dragon Emperor, I Am Number Four gibi filmlerin de senaryosunu yazmışlardır.

Wednesday dizisi Burton'ın gotik ve fantastik tarzını ve Gough ile Millar'ın aksiyon ve macera dolu hikayelerini yansıtmaktadır. Dizi aynı zamanda Charles Addams'ın yarattığı ikonik karakterlere yeni bir bakış açısı getirmektedir. 

Jenna Ortega'nın bu dizideki oyunculuğu genel olarak olumlu eleştiriler almıştır. Ortega, Wednesday Addams rolünü başarıyla canlandırmış ve dizinin en dikkat çeken yıldızı olmuştur. Ortega'nın Wednesday'i garip, yoğun ve sevimli bir şekilde yansıttığı, Charles Addams'ın yarattığı ikonik karaktere yeni bir hayat verdiği belirtilmiştir.

Dizinin komedi unsurları, Charles Addams'ın yarattığı çizgi romandan ve önceki uyarlamalardan esinlenerek, Wednesday Addams'ın gündelik hayatında karşılaştığı absürt ve karanlık durumları göstermektedir. Dizi, Wednesday'in okul arkadaşlarıyla ve ailesiyle olan ilişkilerini mizahi bir dille anlatırken, aynı zamanda onun gizemli bir canavar vakasını çözmeye çalışmasını da konu edinmektedir. Dizinin mizah anlayışı, Tim Burton'ın gotik ve fantastik tarzıyla uyumlu bir şekilde, hem korku hem de komedi unsurlarını bir arada sunmaktadır.

Dizi farklılıkları kabullenme, kendini ifade etme, arkadaşlık ve aile bağlarının önemi gibi temalar üzerine odaklanmaktadır. Dizi, Wednesday'in kendine özgü kişiliğini ve yeteneklerini geliştirmesini ve başkalarının onun hakkındaki ön yargılarına karşı durmasını teşvik etmektedir. Ayrıca dizide, Wednesday'in okulda tanıştığı farklı karakterlerin de kendi sorunlarıyla ve kimlikleriyle yüzleşmeleri ve birlikte hareket etmeleri gerektiği vurgulanmaktadır.

Dizinin teknik yönleri, Tim Burton'ın yönetmenliği ve vizyonuyla şekillenmiştir. Dizi, Arri Alexa LF, Arri Signature Prime Lenses ve Red Komodo 6k gibi yüksek kaliteli kameralarla çekilmiştir. Görüntü yönetmenliği ise Bruno Delbonnel tarafından yapılmıştır. Delbonnel, Burton'ın gotik ve fantastik tarzını yansıtan karanlık ve renkli bir atmosfer yaratmıştır.

Dizinin müzikleri ise Danny Elfman tarafından bestelenmiştir. Elfman, Burton'ın birçok filminin müziklerini yapmış olan ünlü bir film müziği bestecisidir. Dizinin müzikleri, hem Addams Ailesi'nin klasik temasını hem de Wednesday'in maceralarını anlatan dinamik ve eğlenceli melodileri içermektedir.

Dizinin kurgusu ise Chris Lebenzon tarafından yapılmıştır. Lebenzon da Burton'ın birçok filminde çalışmış olan deneyimli bir kurgucudur. Dizinin kurgusu, hem komedi hem de korku unsurlarını dengeli bir şekilde sunmakta ve dizinin temposunu ayarlamaktadır.

Dizinin benzerleri arasında, yine gençlik, korku ve fantastik türlerini bir arada sunan Riverdale, Chilling Adventures of Sabrina, A Series of Unfortunate Events, The End of the F***ing World, Scream Queens, Monster High, I Am Not Okay With This ve Daria sayılabilir.

Diziyi sevebilecekler, gençlik, korku ve fantastik türlerine ilgi duyanlar, Tim Burton'ın tarzını sevenler, Addams Ailesi'nin hayranları ve karanlık mizaha sahip olanlardır. Dizi, bu türlerin ve unsurların bir arada sunulduğu eğlenceli ve sürükleyici bir hikaye anlatmaktadır.

Diziyi beğenmeyecekler ise, korku ve şiddet sahnelerinden rahatsız olanlar, Wednesday Addams karakterine sempati duymayanlar, Tim Burton'ın tarzını sevmeyenler ve dizinin bazı bölümlerindeki cinsellik ve küfür içeren diyaloglardan hoşlanmayanlardır. Dizi, bu tür sahneleri ve diyalogları da içermektedir.

İnternette yorum yapan izleyiciler, genel olarak diziyi beğendiklerini ve özellikle Jenna Ortega'nın oyunculuğunu, Tim Burton'ın yönetmenliğini ve dizinin mizahını övdüklerini yazmışlardır. Ayrıca dizinin Netflix'in en çok izlenen dizilerinden biri olduğunu ve Stranger Things'i bile geride bıraktığını belirtmişlerdir.

Ancak bazı izleyiciler de diziyi eleştirmişlerdir. Bazıları dizinin Addams Ailesi'nin ruhuna uygun olmadığını, bazıları da dizinin klişe ve tahmin edilebilir olduğunu yazmışlardır. Ayrıca dizinin bazı sahnelerinin çok karanlık ve şiddet içerdiğini söyleyenler de olmuştur.


0 yorum:

Yorum Gönder