THE CROWN - Tahtın gölgesindeki ağırlık

Kimi Aramıştınız?

  

The Crown, İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth'in saltanatını anlatan tarihi bir drama dizisidir. Dizi, 1947'den 1990'ların başlarına kadar olan dönemi kapsar ve kraliyet ailesinin özel ve siyasi hayatını gösterir. Dizi, Peter Morgan tarafından yaratılmış ve Netflix için Left Bank Pictures ve Sony Pictures Television tarafından üretilmiştir.

Dizi, her iki sezon için yaşlanma sürecine uygun olarak oyuncuları değiştirir. İlk iki sezonda Kraliçe'yi Claire Foy, Prens Philip'i Matt Smith ve Prenses Margaret'i Vanessa Kirby canlandırır. Üçüncü ve dördüncü sezonda Kraliçe rolünü Olivia Colman, Prens Philip rolünü Tobias Menzies ve Prenses Margaret rolünü Helena Bonham Carter devralır. Ayrıca Prens Charles rolünde Josh O'Connor, Lady Diana Spencer rolünde Emma Corrin ve Margaret Thatcher rolünde Gillian Anderson da diziye katılır. Son iki sezon için Kraliçe rolünü Imelda Staunton, Prens Philip rolünü Jonathan Pryce ve Prenses Margaret rolünü Lesley Manville üstlenirken, Prens Charles rolünü Dominic West ve Prenses Diana rolünü Elizabeth Debicki oynayacaktır.

Olivia Colman, The Crown dizisinde Kraliçe II. Elizabeth'i üçüncü ve dördüncü sezonda canlandıran İngiliz bir oyuncudur. Bu rolüyle hem eleştirmenlerden hem de izleyicilerden büyük beğeni toplamıştır. Ayrıca bu rolüyle bir Altın Küre Ödülü ve bir Emmy Ödülü kazanmıştır. Colman, Kraliçe'nin yaşlanma sürecini ve siyasi ve kişisel zorluklarla başa çıkmasını başarıyla yansıtmıştır. Colman'ın oyunculuğu, Claire Foy'un canlandırdığı genç Kraliçe ile kıyaslanmış, ancak Colman'ın kendine özgü bir tarzı olduğu da kabul edilmiştir. Colman, dizideki rol arkadaşları Helena Bonham Carter, Josh O'Connor, Emma Corrin ve Gillian Anderson ile de iyi bir uyum yakalamıştır.

The Crown dizisinin yaratıcısı ve başlıca senaristi Peter Morgan'dır. Morgan, bu diziyi 2006 yılında yazdığı The Queen filmi ve özellikle 2013 yılında sahneye koyduğu The Audience oyunundan geliştirmiştir. Morgan, dizinin 50 bölümünü yazmıştır. Ayrıca dizinin yapımcıları arasında da yer almaktadır. Morgan'ın daha önce yazdığı diğer eserler arasında Frost/Nixon, The Last King of Scotland, The Damned United ve Rush bulunmaktadır.

The Crown dizisinin yönetmenleri arasında Stephen Daldry, Philip Martin, Julian Jarrold, Benjamin Caron, Jessica Hobbs, Christian Schwochow, Paul Whittington, Philippa Lowthorpe, Samuel Donovan, May el-Toukhy, Alex Gabassi ve Erik Richter Strand yer almaktadır. Daldry ve Martin aynı zamanda dizinin yapımcıları arasındadır. Daldry'nin daha önce yönettiği filmler arasında Billy Elliot, The Hours ve The Reader bulunmaktadır. Martin'in daha önce yönettiği diziler arasında Prime Suspect: The Final Act, Wallander ve Mo bulunmaktadır.

The Crown dizisi hakkında kraliyet ailesinin resmi bir yorumu yoktur. Ancak bazı üyelerin diziyi izledikleri ve hakkında konuştukları bilinmektedir. 

- Kraliçe'nin iletişim sekreteri, kraliyet ailesinin The Crown hakkında yorum yapmadığını ve diziyi izleyip izlemediklerini söylemediğini New York Times'a bildirmiştir. Ancak güvenilir raporlar, Kraliçe'nin ilk sezonu izlediğini ve "gerçekten beğendiğini", ancak bazı şeylerin "aşırı dramatize edildiği" konusunda endişeleri olduğunu desteklemektedir.

- Prenses Eugenie, 2017 yılında Hello dergisine dizinin "birkaç bölümünü" izlediğini ve "çok güzel çekildiğini" söylemiştir. Ayrıca kendisini The Crown'da canlandırmasını istediği aktris olarak Kate Beckinsale'i seçmiştir.

- Prenses Anne, ITV'nin 2020 yılında yayınladığı "Anne: The Princess Royal At 70" belgeselinde dizinin bazı eski bölümlerini izlediğini söylemiştir. Dizide kendisini canlandıran Erin Doherty'nin saçlarını yapmak için iki saat harcadığını duyduğunda ise inanamadığını belirtmiştir.

- Diana'nın kardeşi Charles Spencer, ailesinin Althorp House malikanesinde The Crown'ın çekimine izin vermediğini söylemiştir. Diana bu malikanede büyümüş ve buraya gömülmüştür.

- Meghan Markle, 2017 yılında Vanity Fair'e verdiği röportajda Prens Harry ile tanışmadan önce The Crown'ı izlediğini söylemiştir.

- Prens Harry, 2021 yılında James Corden ile yaptığı röportajda The Crown'ın "kurgusal" olduğunu ancak "kraliyet ailesinin yaşadığı basınç ve duyguları" doğru bir şekilde yansıttığını söylemiştir. Ayrıca kendisini The Crown'da canlandırmasını istediği aktör olarak Damian Lewis'i seçmiştir.

Benzer diziler; Downton Abbey, The Tudors, Victoria, The Great, Bridgerton olarak sayılabilir. İzleyiciler bu dizileri de sevebilir.

Dizinin bir bölümünde Türk bir karakter adında geçici bir role yer verilmiştir. Fakat bahsi geçen Türk'ü oynayan oyuncu yabancıdır. Dizi çekilmeye başlandığında ve bir çok sezonu yayınlandığında kraliçe hayatta idi. Son sezonu daha sonra yayınlanmıştır. Kraliyeti anlatan bir çok film ve dizi olmasına rağmen hayli sürükleyicidir. Dizinin tüm sezonunu izlediğinizde artık size kraliçe dendiğinde Olivia Colman aklınıza gelecektir.

Yorumlar:

- BBC'den Hugh Montgomery, dizinin beşinci sezonunu "sürükleyici, ama kötü anlatılmış bir pembe dizi" olarak nitelendirmiştir. Montgomery, dizinin oyunculuklarını ve prodüksiyonunu övmekle birlikte, senaryonun giderek tembel ve tarihsel gerçekleri çarpıtan bir hale geldiğini eleştirmiştir.

- New York Times'tan Mike Hale, dizinin beşinci sezonunu "kraliyet ailesinin en düşük noktasını gösteren" olarak tanımlamıştır. Hale, yeni kraliçe Imelda Staunton'un "muhteşem" olduğunu ve Elizabeth Debicki'nin Diana rolünde "parladığını" yazmıştır. Ancak Hale, dizinin Charles ve Diana odaklı olduğunu ve Peter Morgan'ın alegorik anlatımının karakter gelişimine zarar verdiğini belirtmiştir.

- CNN'den Brian Lowry, dizinin beşinci sezonunu "hala oldukça iyi" olarak değerlendirmiştir. Lowry, dizinin yeni oyuncularının başarılı olduğunu ve kraliyet ailesinin 1990'lardaki krizlerini ilgi çekici bir şekilde sunduğunu söylemiştir. Ancak Lowry, dizinin daha önceki sezonlarının daha yüksek standartlarda olduğunu ve beşinci sezonun bazı bölümlerinin uzun ve sıkıcı olduğunu ifade etmiştir.



0 yorum:

Yorum Gönder